top of page

Sport & Spel deel 2: Agility: Behendigheid voor hond en baas

Bijgewerkt op: 25 feb. 2022

Je hebt een hond, en je wil graag meer doen dan alleen maar je vaste rondje wandelen, een balletje gooien en wat oefeningen doen als zit en af, of misschien leer jij je hond dan nog wel andere kunstjes.... maar je zou toch eens graag meer willen doen.

Nu is er binnen de hondenwereld een heel scala aan mogelijkheden om actief iets met je hond te ondernemen. Denk aan agility, flyball, waterwerk, jachttraining, doggydance, veedrijven, noem het maar op.

Een veel voorkomende opmerking is dat jouw hond niet geschikt is voor het een of ander, en vaak zijn er verenigingen die dus ook alleen bepaalde typen honden toelaten, of er een eisenlijst aan vooropleiding van je hond hanteren.

En dat is nou jammer, want de drempel om iets extra's met je hond te ondernemen wordt daarmee wel hoger gemaakt.

Gelukkig zijn er ook wel heel veel mogelijkheden voor iedereen, en in een aantal blogjes gaan we in op het aanbod wat wij bij DM Dogservices bieden, geven we je een kijkje in wat we doen en geven we je wat meer informatie.

Deze tweede blog van de serie gaat over behendigheid/agility.

De meeste mensen hebben het wel eens gezien, een hond die op flinke snelheid door een parcours heen vliegt over hindernissen, door tunnels en over een wip of brug.

Ziet er enorm spectaculair uit, en best moeilijk, dus misschien denk je dat jij en je hond dit echt niet kunnen.

Het tegendeel is waar, eigenlijk elke hond kan het, mits in goede gezondheid natuurlijk, en dat geldt ook voor jou als eigenaar.

Natuurlijk is het zo dat sommige honden fysiek wat sportiever en atletischer gebouwd zijn dan andere rassen of kruisingen, maar zeker op recreatief niveau kan in principe elke hond een sprongetje maken, afgestemd op zijn schofthoogte en lichaamsbouw. Een tunnel of band zal voor een heel groot ras misschien weer een uitdaging zijn, gezien de diameter van deze obstakels.

Andere obstakels die je in een parcours kunt tegenkomen zijn bijvoorbeeld de slurf, kattenloop, wip en schutting. Deze vergen wel wat extra lef en vitaliteit, en natuurlijk de nodige oefening.


Agility is een echte samenwerking, jij en je hond moeten zo snel en behendig mogelijk het parcours afronden. Zonder dat jullie samen oefenen, en jij je hond aanmoedigt en motiveert kom je nergens. Door samen met je hond agility te beoefenen kun je je band met je hond nog verder laten groeien, daarnaast werk je ook nog door aan je gehoorzaamheid omdat je hond nu eenmaal de commando's van jou als handler moet opvolgen om het parcours goed te kunnen doorlopen.

Uiteindelijk zul jij vanaf een afstand in het parcours je hond rondsturen met je stem en gebaren, terwijl jouw hond laat zien hoe snel en atletisch hij wel niet is. Hoe tof is dat?


Agility is een FCI erkende hondensport, en er zijn veel verenigingen te vinden die competitiegericht trainen en deze competities misschien zelfs organiseren. Vaak zijn dit de kynologen clubs. Binnen deze wedstrijden vind je klassen voor verschillende schofthoogtes, daarnaast verschillende niveaus waarin je kunt promoveren door punten te halen. Daarnaast kun je op sommige wedstrijden nog speciale klassen vinden voor de veteranenhonden of junioren, of teamcompetities.


Om te kunnen trainen, of überhaupt te kijken of agility iets is voor jou en je hond, zul je dus vaak naar een kynologenclub moeten, en daar is vaak een probleem.

Van je hond wordt verwacht dat hij meerdere diploma's op zak heeft voor hij aan de trainingen mag deelnemen. En dat is nou jammer, want hoeveel honden zijn er niet in Nederland die bij de gehoorzaamheid niet zo lekker uit de verf komen, om wat voor reden dan ook, en daardoor worden belet iets anders te gaan doen.

Jouw hond is misschien een doener, heeft energie teveel, of jij als eigenaar wil gewoon eens wat anders doen dan al die oefeningen. Gewoon om lekker iets samen te doen met je hond.

Voor degenen die dat willen, niet perse de competitie willen opzoeken zijn de mogelijkheden echt beperkt door deze eisen.


Niet getreurd, er zijn ook hondenscholen die dit aanbieden onder recreatieve voorwaarden, en ben je van harte welkom met wat voor ras, type of leeftijd zonder alle soms gevraagde certificaten.

Zowel bij ons als DM Dogservices in Bussum als onze collega's van Quiebus Hondenschool Almere vind je regelmatig deze trainingen, toegankelijk voor iedereen. De trainingen bestaan uit meerdere modules waarin de moeilijkheidsgraad natuurlijk wordt opgebouwd naarmate je vordert in de trainingen.

Zo beginnen we met de vaste obstakels als slalom, tunnels, breedte en hoogtesprongen en gaan we natuurlijk al aan de slag met het sturen door het parcours. Naarmate je verder komt in de modules zullen de toestellen natuurlijk ook worden opgebouwd, aangeleerd en getraind. Verder blijven we werken aan technieken om te zorgen dat je hond zo fit mogelijk en blessurevrij blijft.

Plezier van hond en eigenaar blijft altijd de hoofdzaak!


Naast de modules die we aanbieden, hebben we voor onze agility cursisten ook regelmatig de mogelijkheid om in Bussum een vrije training te doen. Wij zetten dan een parcours voor je uit, voor een kleine vergoeding kun je dan een half uur zelfstandig met de toestellen trainen. Uiteraard kun je je vragen alsnog stellen bij de aanwezige instructeurs als er iets niet helemaal lukt.


Onze agilitymodules zijn geschikt voor nagenoeg elke hond en baas, ondanks dat we in groepjes trainen houden we zeker rekening met leeftijd, conditie en capaciteit van zowel hond als eigenaar. De ene hond zal er beter in zijn dan de andere, maar plezier zul je er in ieder geval samen wel in hebben!

Wil je meer informatie, of wil je graag eens uitproberen of dit bij jou en je hond past?

Kijk op de pagina onder cursusaanbod: sport&spel voor de cursusinfo en boek daar je module of stuur ons een mailtje!

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page