top of page

Lintjesregen




Kom jij ze wel eens tegen? Een hond met eigenaar tijdens een wandeling, die een gekleurd lintje, sleeve of hanger om of aan de riem hebben hangen? Of misschien een label op het tuig met een opvallende kleur en tekst?

Hoe zit dat nou eigenlijk met die kleuren, waar is het voor en wat betekent dat voor mij als medehondeneigenaar en voorbijganger?


Waar het allemaal begon:

Sinds het Yellow Dog Project in 2012 in Zweden van start is gegaan zijn er allerlei producten op de markt verschenen waarmee hondeneigenaren aan anderen kunnen laten weten dat hun hond een grotere persoonlijke cirkel heeft dan veel andere honden. Lintjes voor aan de halsband of lijn, gekleurde sleeves voor over de lijn, botjes voor aan de lijn, etc.

Daarnaast zijn er in de loop der tijd nog meer kleuren bijgekomen om op afstand iets te vertellen over je hond, en daarmee kunnen aan te geven dat er mogelijk iets met je hond zou kunnen zijn, zodat mensen hierop gepast kunnen reageren.

Toch lijkt het Yellow Dog Project in Nederland z’n doel nog lang niet te hebben bereikt. Er zijn nog té veel mensen (waaronder ook heel veel hondeneigenaren) die niet weten wat een ‘gele hond’ is en waar de lintjes, sleeves of botjes voor staan.

Omdat het voor zowel betreffende hond en eigenaar, maar ook als mede hondenbezitter nuttig is om te weten wat dit signaal nou betekent, leggen we in deze blog nog eens uit wat de meest voorkomende en belangrijkste kleuren zijn.


Geel: Ik heb ruimte nodig

Toch wel de meest voorkomende, en degene waar het eigenlijk allemaal mee begon.

Kom je een hond tegen die zo’n geel lintje heeft? Over het algemeen gezien zijn deze honden niet per definitie agressief, maar vragen om ruimte.

Geef de hond dan de ruimte die het nodig heeft; stap niet ongevraagd op hem af en houd je eigen hond uit de buurt van de hond met hele gele lintje. Geef het baasje van de hond dan ook de kans om jou (en je hond) uit de weg te gaan en bewaar daarom voldoende afstand.

Er zijn veel verschillende redenen waarom een hond ruimte nodig kan hebben, zoals:

  • Heeft gezondheidsklachten of is herstellende

  • Heeft een nare ervaring gehad met een andere hond of is gewoon geen heel sociale hond

  • Volgt een training of rehabilitatie traject

  • Is loops

  • Net herplaatst en moet nog wennen aan nieuwe situaties

  • Is oud

  • Is nerveus of verlegen en krijgt stress van andere honden, kinderen of mensen

  • Kan in bepaalde situaties reactief reageren


Rood: NIET BENADEREN

Gezien rood voor ons als mensen de kleur van gevaar betekent, mag je aannemen dat bij een hond met een rood signaal er echt iets is om rekening mee te houden. Deze zie je niet veel op straat, maar het is wel raadzaam te weten wat je hier kunt verwachten.

Grote kans dat deze hond vormen van agressie kan vertonen op bv honden, mensen, kinderen of andere dieren. De reden daarachter is met het lintje uiteraard niet te achterhalen, maar het vertelt je wel dat je moet oppassen, en zeker afstand moet bewaren.

De redenen voor het rode signaal kunnen als bij het gele lint zijn, het verschil zit hier in de reactie van de hond. De reactiviteit in vorm van agressie is bij de 'rode' hond vele malen aannemelijker dan bij geel, neem dit signaal dan ook echt serieus. Hou afstand, blijf niet staan om te vragen waarom maar vervolg je weg en geef de geleider van de 'rode' hond de ruimte om zich te kunnen verplaatsen en voorkom hiermee incidenten die echt hele nare gevolgen kunnen hebben, voor alle partijen.


Groen: vriendelijk, je mag mij gerust benaderen

Voor ons stoplichtsysteem is groen een veilige kleur, je mag doorgaan.

Eigenlijk zie je deze nooit, maar het zou voor andere eigenaren best fijn zijn te weten dat jouw hond eigenlijk hartstikke sociaal is naar mens en dier, en dan zeker voor sommige honden die het gele lint dragen. Mensen zonder hond, maar die bijvoorbeeld angst hebben voor honden, zullen zich prettiger voelen en misschien zelfs vragen of ze mogen aaien.

Jij als eigenaar van een 'groene' hond kunt van grote hulp zijn bij het omgaan met situaties van de 'gele' honden. Uiteraard wel met toestemming beiderzijds. Zo kunnen deze eigenaren rustig proberen jou te benaderen met hun bijvoorbeeld angstige hond, die op die manier weer positieve ervaringen opdoen en merken dat niet alle honden zo spannend zijn als ze dachten, kunnen honden die niet veel sociale ervaring hebben kennismaken met honden die dat wel hebben, etc.

Misschien kun jij er aan meehelpen dat deze 'gele' hond straks zijn gele lintje niet meer nodig heeft!


Naast deze drie belangrijke kleuren zijn er nog een aantal die je tegen zou kunnen komen, maar de betekenis is niet altijd hetzelfde of zelfs wat vaag.

Zo zou geel ook kunnen betekenen dat de hond beschikbaar is voor adoptie, kan paars een teken zijn dat je niet mag voeren, blauw dat de hond een opdracht of training heeft waarbij je niet mag storen en kan wit betekenen dat de hond, blind, doof of anderszins gehandicapt is.


Om verwarring te voorkomen, is de drie stoplicht-kleuren gebruiken het meest raadzaam, omdat deze ook voor niet hondeneigenaren makkelijker te plaatsen zijn qua betekenis.

Help jij ook mee meer mensen bewust te maken?





623 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page